Tłusty czwartek w kalendarzu chrześcijańskim to ostatni czwartek przed wielkim postem (czyli 52 dni przed Wielkanocą), znany także jako zapusty. Rozpoczyna on ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.
Najpopularniejsze potrawy tego dnia to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem.
Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
Idąc tym tokiem myślenia, uczniowie klasy VIIa celebrowali ten dzień zajadając pyszne pączki i chrusty. Szczęście więc na pewno ich nie opuści!
Paulina Marcinkowska
Magdalena Goraj