W zimowy, mroźny, śnieżny poniedziałek, dnia 19 grudnia 2022 roku, klasa II B wyruszyła na świąteczne kulinarne warsztaty w odpowiedzi na zaproszenie Krajowego Ośrodka Wspierania Rolnictwa. Na zajęciach przeplatały się teoria z praktyką. Uczniowie dowiadywali się o zasadach zdrowego odżywiania, produktach ekologicznych a także prowadzeniu zdrowego trybu życia. Warsztaty prowadził znakomity ekspert kulinarny, pod okiem którego uczestnicy mieli możliwość własnoręcznego wykonania świątecznej kutii z przygotowanych produktów: ugotowanej pszenicy, maku, miodu, śmietanki, rodzynek, migdałów, orzechów. Krok po kroku, we właściwej kolejności dzieci mieszały składniki by uzyskać tę bożonarodzeniową potrawę. Kutia smakowała! Była pyszna! … ale wszystkie dobre serduszka z II B chciały podzielić się samodzielnie wykonaną potrawą z rodziną i zabrać kutię do domów. Była i taka możliwość! Na zakończenie uczniowie dostali zadanie stworzenia piramidy zdrowego żywienia z puzzli, które wcale nie były łatwe do ułożenia. Podziękowaliśmy organizatorom warsztatów za tę lekcję kultywowania tradycji bożonarodzeniowej i życząc dobrego zdrowia oraz wielu wspaniałych degustacji potraw przygotowanych z najlepszych produktów polskich, pożegnaliśmy miłych gospodarzy KOWR.
Uczniowie II B
Aldona Bieniek-Papaj